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   This is in response to your request for an advisory opinion from the
 Office of Government Ethics (OGE) concerning the application of the
 Standards of Ethical Conduct for Employees of the Executive Branch
 (Standards) to a sales incentive program offered by your company.  For the
 reasons provided below, we conclude that acceptance by an executive
branch
 employee1 of a "favorable price" based upon [your company's]
 incentive program would violate the Standards.

   According to your letter, [the company] has developed the incentive
 program to increase sales to certain classes of individuals, such as
 diplomats, embassy staff, members of international organizations and
 certain foreign military personnel ("eligible purchasers").  The rationale
 for the program provided in your letter is that the eligible purchasers
 have "positive contacts" in government and industry and that, as opinion
 leaders, their choice of [a product] can influence the sale of [your
 company's products] to foreign citizens.  To encourage these sales, [the
 company] makes incentive payments to retail dealers.  Under this program,
 [the company] will sell a [product] to the dealer at a certain cost, which
 is less than the Manufacturer's Suggested Retail Price (MSRP).  The dealer
 then negotiates the sale price with the customer.  If the dealer can
 document that a purchaser meets the incentive program's target group,
 i.e., an "eligible purchaser," then [the company] will pay a marketing
 incentive to the dealer.  Your letter used the example of a [product] with
 a MSRP of $30,000, with a dealer cost of $26,000, and an incentive
payment
 of $2,200 to the dealer after the sale.

   The incentive program therefore allows (but does not require) the dealer
 to offer the product to an eligible purchaser at a favorable price; the
 dealer may sell to the eligible purchaser at or even below the dealer's
 cost and still make a profit when the incentive payment is factored in.
 It is this ability to offer a favorable price to eligible purchasers that
 raises the question as to whether it is appropriate for executive branch
 employees to accept the favorable price.  This requires resolution of the
 following issues: is acceptance of a favorable price of this kind a "gift"
 for the purposes of the Standards?  If so, would acceptance of such a gift
 be prohibited by the Standards?  And, finally, does the exception for



 commercial discounts apply in this case?  These issues are considered
 below.

   "Favorable Price" As a Gift

   The Standards define the term "gift" very broadly, including any
 gratuity, favor, discount, or other item having monetary value.  5 C.F.R.
 § 2635.203(b).  Your letter states that because the incentive is offered
 to the dealer, not to the purchaser, you believe that the program "avoids
 any question under the regulations." We disagree.  The key concept of the
 definition contained in the Standards is that something is a gift if a
 benefit, having monetary value, is conferred upon the employee.  Here the
 benefit conferred is the favorable price that the dealer is able to offer
 to the eligible purchaser knowing that the incentive program will enable
 the dealer to maintain the dealer's profit margin.  And the incentive
 program is clearly designed to enable the dealer to offer such a reduced
 price, thereby increasing sales to the eligible purchasers.  It seems
 unlikely, for example, that a purchaser would be more disposed to purchase
 a product based solely upon increased profits to the retailer.  The
 retailer passes part or all of the incentive through to the purchaser in
 order to complete a sale.  The result is, in essence, a discount for
 eligible purchasers.  The fact that the MSRP of the [product] is the same
 for eligible purchasers as for any other purchaser does not preclude this
 conclusion.  As you note, the final selling price is determined by the
 dealer and the purchaser.  It is at this point that any "favorable price"
 for an eligible purchaser is finally set.  Nor does the fact that the
 monetary benefit may be difficult to quantify prevent the gift rules from
 applying.  Where a benefit with monetary value is provided, a transaction
 falls within the gift rules under the Standards.

   Because there is a benefit having monetary value being given to a
 purchaser who is offered a "favorable price" based upon the incentive
 program, we are of the opinion that such a benefit is within the
 definition of a "gift" under the Standards.  We must now turn to the issue
 of whether the gift exclusion for discounts contained in the Standards
 would permit employees to accept a "favorable price" offered based upon
 the incentive program.

   The Gift Exclusion for Discounts (5 C.F.R.  § 2635.203(b)(4))

   Certain items and things of value have been excluded from the term
 "gift" as used in the Standards.  5 C.F.R.  § 2635.203(b).  These items
 and things of value may be accepted by employees without regard to the
 gift prohibition.  One of these exclusions, found at section
 2635.203(b)(4), excludes "[o]pportunities and benefits, including



 favorable rates and commercial discounts, available to the public or to a
 class consisting of all Government employees or all military personnel,
 whether or not restricted on the basis of geographical considerations"
 from the definition of a gift contained in the Standards.  The [company]
 sales incentive program, however, does not meet the terms of this
 exclusion.  The incentive program is not available for sales to the
 general public, but only for purchases to a limited class of "eligible
 purchasers." The fact that not all of the eligible purchasers are
 Government employees does not meet the requirement that the discount be
 "available to the public." See OGE Informal Advisory Letter 87 x 22
 (Employee could not accept discount offered to members of a professional
 association composed of Government conference planners and private
 suppliers of conference services).  In order for the exclusion at 5 C.F.R.
 § 2635.203(b)(4) to apply, the discount must be offered to all Federal
 employees.  See OGE 92 x 26.  Here the incentive program is only offered
 to a limited category of Government employees, those who are official U.S.
 diplomats or who are traveling abroad on official business.  We also note
 that the reference in the exclusion to rates and discounts "restricted on
 the basis of geographic considerations" does not mean that it is
 permissible to accept a discount offered to certain employees who work in
 an area, such as employees who are overseas on official business.  OGE
 included that reference in the regulation to recognize that some discounts
 are available regionally to the public or to all Government employees.
 See OGE Informal Advisory Letter 93 x 29.

   Prohibited Gift Analysis

   Having concluded that a favorable price offered under the [company]
 sales incentive program creates a benefit that falls within the definition
 of the term "gift" as defined in the Standards, and that no regulatory
 exclusion applies, we must now consider whether acceptance of the
 favorable price by an employee would be prohibited by the Standards.  The
 Standards prohibit employees from accepting any gift from prohibited
 sources or given because of the employee's official position.  5 C.F.R.
 section 2635.201.  This prohibition implements the statutory gift
 prohibition, 5 U.S.C.  § 7353, as well as a parallel prohibition set by
 section 101(g) of Executive Order 12674, as modified by Executive Order
 12731.  A person or entity is a "prohibited source" for an employee if it
 is seeking official action by the employee's agency, does business with or
 seeks to do business with the employee's agency, conducts activities
 regulated by the employee's agency, or has interests that may be
 substantially affected by performance or nonperformance of the employee's
 official duties.  5 C.F.R.  § 2635.203(d).  Because we conclude that the
 gift (i.e., the "favorable price") is being made available to certain
 executive branch employees because of their official positions, our



 response does not consider whether (and for whom) [the company] would
be
 considered a prohibited source.

   Your letter states that, because the term "eligible purchasers" under
 the program includes private citizens from other countries that represent
 their countries and persons who are members of international organizations
 as well as Federal employees, the eligibility classification is unrelated
 to Government employment.  This misconstrues the nature of the
 prohibition.  The question is not whether some or all of those offered a
 gift are Government employees.  See OGE Informal Advisory Letter 87 x 2.
 A gift is considered to be based upon an employee's official position if
 it is from a person other than an employee and would not have been offered
 had the employee not held his or her position as a Federal employee.  5
 C.F.R.  § 2635.203(e).  This is essentially a "but for" test; if the gift
 would not have been offered to the employee but for his or her official
 position, acceptance is prohibited under the Standards.  According to your
 letter, the Government employees who are eligible purchasers under the
 sales incentive program are eligible because they are traveling on
 official U.S.  Government business or are official U.S.  diplomats.  We
 therefore have no difficulty in concluding that any discount that an
 executive branch employee receives under the sales incentive program is
 based upon their official position.

   Application of the Exception for Discounts

   We now turn to the issue of whether acceptance of a favorable price
 offered to an employee under the [company] sales incentive program would
 be permitted under one of the exceptions to the gift rule.  Most of the 12
 exceptions, which are found at 5 C.F.R.  § 2635.204, are not relevant to
 the program as you have described it.  The only exception which arguably
 could apply is the one found at section 2635.204(c)(2)(iii), which permits
 employees to accept commercial benefits or discounts offered by a person
 who is not a prohibited source to any group or class which is not defined
 in a manner that specifically discriminates among Government employees on
 the basis of type of official responsibility or on a basis that favors
 those of higher rank or rate of pay.  Your letter states that the
 incentive program does not discriminate on these grounds, and therefore,
 based upon this exception, employees may accept the benefit conferred
 under the incentive program.  It is true that, as you have described it,
 the incentive program does not on its face discriminate on a basis that
 favors those of higher rank or pay.  But we do not agree that the program
 does not discriminate on the basis of type of official responsibility.

   In contending that the incentive program does not discriminate on the



 basis of official responsibility, your letter states that "any person,
 secretary, Assistant Secretary, security clerk or Ambassador who carries
 the eligible passport code is eligible"3 (emphasis added).  It is
 this characterization, however, that leads us to conclude that the
 incentive program does not meet the terms of this exception.  The
 requirement that, to be eligible, Government employees must have passports
 coded in the "800" or "900" series indicates that the eligible individuals
 are those who are abroad on official or diplomatic assignment for the
 United States Government.  The program therefore discriminates on the
 basis of official responsibility in that it is not available to Government
 employees whose official positions do not involve the responsibility to
 travel abroad on an official assignment.  The fact that the employees so
 designated serve in a variety of capacities does not change their
 underlying commonality on this point.  We therefore conclude that the
 incentive program does not meet the terms of the gift exception for
 certain discounts found at 5 C.F.R.  § 2635.204(c)(2)(iii).  This
 conclusion is consistent with long-standing OGE opinions concerning the
 acceptance of discounts.  The interpretations, which the Standards served
 in large measure to codify, generally permitted employees to accept
 discounts with a legitimate commercial motive -- those that seek to
 increase sales volume by lowering prices to a group of individuals.
 Discounts, such as the [company] sales incentive program, that are offered
 in order to encourage an employee to look favorably upon a product or
 promote the product among other consumers do not fall within the types of
 discounts traditionally permitted under the gift acceptance rules.  See
 OGE Informal Advisory Memorandum 85 x 13.

   Conclusion

   Acceptance by an executive branch employee of a favorable price under
 the [company] sales incentive program would constitute a violation of the
 Standards of Ethical Conduct.  Such a favorable price would fall within
 the definition of a "gift" under the Standards, and it does not meet the
 regulatory exclusion for certain discounts.  An employee's eligibility for
 the discount is based upon the employee's official position; acceptance of
 a gift given based upon an employee's official position is prohibited by
 the Standards.  Nor does any exception to the gift rules appear to apply
 in this situation.

   We trust that this will resolve the question that you have raised.  If
 you have any questions concerning this letter or the issues raised herein,
 please feel free to contact my Office.

                                   Sincerely,



                                   Stephen D. Potts
                                   Director

-----------------
1OGE's jurisdiction is limited to employees of the executive branch
of the Federal Government.  5 U.S.C.  appendix (Ethics in Government Act
of
1978), § 402.  Our response to you is therefore confined to such employees.

2The informal advisory letters and memoranda are published in The
Informal Advisory Letters and Memoranda and Formal Opinions of the
United
States Office of Government Ethics available through the Government
Printing Office.

3Your letter states that, in order to establish a purchaser's
eligibility under the program, a dealer must document the purchaser's
status by sending a copy of the purchaser's passport to [the company].  We
raise, but do not decide here, the issue of whether a Government employee
may allow his passport to be copied for such a purpose.  An official
passport is the property of the United States Government.  22 C.F.R.  §
51.9.  Use of an official passport for unauthorized purposes may subject an
individual to criminal punishment.  18 U.S.C.  § 1544.  Executive branch
employees misusing Government property may also be subject to
administrative sanctions.  You may wish to consult with the State
Department (the agency responsible for regulating the use of passports) on
this issue.


