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Letter to a Professional Organization dated January 2, 1992

        This is in response to your letter dated October 25, 1991,
   concerning the honoraria ban contained within the Ethics Reform Act
   of 1989 ("the Act"), Pub. L. No. 101-194, § 601, 103 Stat. 1716,
   1760-63 (1989), 5 U.S.C. app. [7] § 501(b).  You asked for written
   confirmation that the opinion given to you by [a member] of my
   staff that the honorarium ban would not preclude [dental] graduate
   students, who are members of the armed forces or who work for the
   Veterans' Administration, from accepting a monetary prize if
   selected as a finalist in [a particular dental] research
   competition.  This letter is that confirmation.  You also asked if
   [your professional organization] can make a matching monetary award
   to the military or Veterans' Administration program whose students
   win one of the top three places in the competition.

        The Act, at section 601(a), amended section 501(b) of the
   Ethics in Government Act to state that "[a]n individual may not
   receive any honorarium while that individual is a Member, officer
   or employee."  The term "honorarium" is defined for the purposes
   of this section as "a payment of money or anything of value for
   an appearance, speech or article by a Member, officer or employee,
   excluding any actual and necessary travel expenses incurred by such
   individual (and one relative) to the extent that such expenses are
   paid or reimbursed by any other person, and the amount otherwise
   determined shall be reduced by the amount of any such expenses to
   the extent that such expenses are not paid or reimbursed."
   5 U.S.C. app. [7] § 505(3).  This section became effective on
   January 1, 1991.

        The Ethics in Government Act, as amended, also required
   the Office of Government Ethics to issue rules and regulations
   implementing the honoraria restriction for officers  and
   employees of the executive branch.  5 U.S.C. app. [7]

§ 503(2).  This Office therefore issued interim regulations
   implementing the honoraria ban.  55 Fed. Reg. 1721 (January
   17, 1991).  These regulations indicate the extent of the
   honoraria ban, as well as specifying the areas that are outside
   of the scope of the restriction.  Under the regulations, it is
   still possible for executive branch employees to receive
   compensation for certain activities, such as writing books,

Note: The honoraria ban was held unconstitutional by the U.S. Supreme Court in U.S. v. National Treasury 
Employees Union, 513 U.S. 454 (1995). 



   chapters of books, or works of fiction without violating the
   honoraria ban.  The honoraria ban would, [however] . . ., prohibit
   an executive branch employee from writing and selling a nonfiction
   story on a free-lance basis.  The honoraria ban does not require
   any nexus between the appearance, speech or article and an
   employee's Government employment.

        I understand from your letter that contestants in the re-
   search competition submit manuscripts that are evaluated, and,
   if selected as finalists, the contestants make an oral presenta-
   tion, have their manuscript published in a professional journal,
   and receive a cash award.  The award of a prize for winning a
   competition does not fall within the meaning of a payment for an
   appearance, speech or article, and, therefore, is not within the
   scope of the honorarium ban.  A prize is not in the nature of
   compensation.  The prize appears to be an award for quality
   research, not payment for the article.

        Your question about giving a matching monetary award to the
   Government programs whose students win the competition involves
   different considerations.  Since these programs do not compete in
   the competition, an award to one of them would be treated by them
   as a donation.  Only agencies with specific statutory gift
   acceptance authority may accept donations.  Moreover, if [your
   organization] does business with the competitors' program, the
   agency could not accept a donation from the [professional
   organization] because it would be considered a prohibited source.
   Because statutory gift acceptance authority varies from agency to
   agency, I suggest you make your inquiry to the ethics officials at
   the agencies involved.

        If you have any questions concerning this letter or the
   regulations, please feel free to contact my Office.

                                   Sincerely,

                                   Stephen D. Potts
                                   Director


