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This is in response to the memorandum that you transmitted to

me on April 30, 2002. Your memorandum raises certain questions

concerning your financial disclosure obligations with respect to a

trust for which you serve as trustee and an estate for which you

serve as executor, in light of a recent DAEOgram issued by the

Office of Government Ethics (OGE).1


On April 24, 2002, OGE issued DAEOgram DO-02-008 [OGE Informal

Advisory Memorandum 02 x 1], which explained certain financial

disclosure issues pertaining to trustees, executors and

administrators.  The main purpose of the DAEOgram was to explain

OGE’s position that filers of financial disclosure statements are

not required to report the holdings or income of any trust or

estate merely because they serve as trustee, executor or

administrator of the trust or estate.  We reiterate this advice in

connection with the questions posed in your memorandum: the mere

fact that you serve as trustee of a trust or executor of an estate

does not give rise to an obligation to report the holdings or

income of the trust or estate.


Your memorandum points out, however, that trustees and

executors--as well as their spouses and dependent children--may

have certain beneficial interests in the trust or estate.

Consequently, you are concerned that OGE’s recent advice is

“overbroad,” insofar as it does not take into account such

beneficial interests.


We want to make clear that nothing in DAEOgram DO-02-008

affects any prior guidance with respect to the reporting of

beneficial interests in a trust or estate. As we stated in

footnote 1 of that DAEOgram, section 102(f)(1) of the Ethics in

Government Act “requires the reporting of trust assets and income

where the filer, spouse or dependent child has a beneficial

interest in the trust, without regard to whether any of these

individuals serves as trustee.” DO-02-008, at 2 n.1. The point of


1 It is not clear to us which of the facts set out in your

memorandum are derived specifically from your own circumstances or

which are hypothetical. Because the final sentence in your

memorandum specifically refers to “Parts A and B of my SF-278," we

will assume that you are principally seeking guidance with respect

to your own current financial disclosure obligations.




the DAEOgram was not to cast doubt on the express statutory

requirement to report beneficial interests under section 102(f)(1),

but rather to clarify that section 102(a)(3) of the Act does not

require the disclosure of assets and income just because a

reporting individual serves as trustee, executor or administrator

of a trust or estate, in the absence of any beneficial interest.


Turning to the specifics of your questions, you indicate that

you are the trustee of a generation-skipping trust under which your

child is a beneficiary. You acknowledge that DO-02-008 does not

affect the requirement that you report your trusteeship as an

outside position on Schedule D of your SF 278. However, you ask

whether there is also a requirement to report information

concerning the holdings and income of the trust, on Schedules A and

B.  You state: “If a dependent child owned the stock outright, the

filer would have to report it; but because of the trust, it would

seem under DO-02-008 that the filer does not have to report it-­

even though the filer has immediate authority over the asset as

trustee and it affects the financial interest of a child.” We do

not agree with this statement.


Whether you must report any information about the holdings and

income of the trust does not depend on whether you are the trustee.

See DO-02-008. Rather, it depends on whether you, your spouse or

your dependent child has a beneficial interest in (or receives any

income from) the trust. See 5 U.S.C. app. 102(f)(1); 5 C.F.R.

§ 2634.310(a). If, as you posit in the sentence quoted above, a

dependent child is the beneficiary of the trust, then you must

report all the appropriate information on Schedules A and B

concerning the holdings and income of the trust. However, in a

footnote, you raise the further question of how the reporting

requirements would apply if the child were not a dependent. In

this scenario, there would be no reporting obligation, because the

Ethics in Government Act does not require filers to disclose the

property and income of non-dependent children. Again, the

conclusion is not affected, in either scenario, by whether or not

you serve as trustee.


Of course, trustee positions still may carry the potential for

conflicts of interest under 18 U.S.C. § 208. As we explained more

fully in DAEOgram DO-01-029 (December 19, 2001) [OGE Informal

Advisory Memorandum 01 x 12], there are some circumstances in which

a trustee may be said to have a “personal” financial interest in

the property of a trust, whether the trustee is the employee, the

employee’s spouse, or any other person or organization whose

financial interests are imputed to the employee. Furthermore,

where the employee is the trustee, he or she always will have an

imputed “organizational” interest in any particular matter
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affecting the trust property. See Memorandum of Edward Whelan III,

Acting Assistant Attorney General, to Marilyn L. Glynn, General

Counsel, OGE, November 2, 2001 (available on OGE’s website under

the “Other Ethics Guidance” category in the “Laws and Regulations”

section, www.usoge.gov).2 However, the fact that a particular

position may result in personal or imputed financial interests

under section 208 does not necessarily mean that those interests

must be disclosed under section 102 of the Ethics in Government

Act.3


You also state that you are the executor of a parent’s estate.

You ask what the reporting obligations are, “during the term of the

executorship,” with respect to property in the estate. As we

discussed in DO-02-008, the mere fact that a filer is an executor

does not itself give rise to any duty to report the holdings or

income of an estate, although we noted that filers still must

report executorships as outside positions on Schedule D of the

SF 278.


Even though a filer has no duty to report the holdings and

income of an estate merely because he or she is the executor, we

would note that there are situations in which an executor

nevertheless could have a personal financial interest in an estate,

under 18 U.S.C. § 208. For example, executors sometimes receive

fees that are dependent on the value of the estate, see OGE

Informal Advisory Letter 82 x 6, and such an executor would have a

personal financial interest in any particular matter that directly

and predictably affects the value of any property in the estate.

Unlike trustees, however, executors are not listed in


2 In this regard, we do not agree with your characterization

of the DAEOgrams and the OLC opinion cited above, with respect to

which you state that OGE and OLC “concentrate on the possible

imputed interest that might arise from the position of trustee” and

“conclude that there is no such interest as a matter of trust law.”

On the contrary, all of the aforementioned documents emphasize that

an employee who serves as trustee has an imputed organizational

interest in all particular matters that directly and predictably

affect the interests of the trust. See DO-02-008, at 2; DO-01-029,

at 2; Memorandum of Edward Whalen III, at 2ff.


3 Although there is substantial overlap between those

financial interests that must be reported, under section 102 of the

Ethics in Government Act, and those that give rise to potential

conflicts of interest, under 18 U.S.C. § 208, the coverage of these

two provisions has never been identical. For example, the

interests of an employee’s general partner or outside employer are

covered by section 208 but are not reportable under section 102.
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section 208(a) as one of the positions that give rise to an imputed

“organizational” interest on the part of an employee. Compare

18 U.S.C. § 208(a) (listing trustee but not executor); with

18 U.S.C. §§ 203(d), 205(e) (listing both trustee and executor).

Therefore, an employee would not have an imputed financial interest

in all particular matters affecting an estate which he or she

serves as executor. See Memorandum of Beth Nolan, Deputy Assistant

Attorney General, to Marilyn L. Glynn, General Counsel, OGE,

August 24, 1998, at 3 (“We are far from certain that a position

other than one specified in § 208–-‘officer, director, trustee,

general partner or employee’--could be the basis for imputing an

organization’s financial interest to the employee, even if that

other position created a fiduciary duty to the organization.”)


You indicate, however, that you are not only the executor but

also a beneficiary of the estate. As explained above, filers are

required to report any beneficial interest in a financial

arrangement, including an estate. See 5 U.S.C. app. 102(f)(1);

5 C.F.R. § 2634.310(a).4  Again, this reporting obligation with

respect to beneficial interests does not depend on whether the

filer is also the executor.


It has not always been easy for OGE to specify the level of

disclosure required for beneficial interests in an estate that is

still in probate or otherwise undistributed. At one time, OGE

attempted to require filers to report their proportional share of

all property and income of the estate, including the specific

identity of all assets and the appropriate valuation and income

amounts. See OGE, Public Financial Disclosure: A Reviewer’s

Reference 7-31 (1996). However, experience has proven this

approach to be unworkable in the great majority of cases. In some

instances, it has been difficult or impossible to determine which

estate assets ultimately will be distributed to the filer, for

example, because of potential disputes under the will or the more

routine business of satisfying creditors of the estate and paying

expenses.  In many cases, filers also have reported difficulties in


4 Please note, however, that a beneficiary has no reportable

interest in the estate of a person still living.  The beneficiary

of a living testator does not have any vested interest but rather

a “mere expectancy.” See, e.g., In re Estate of Finlay, 430 Mich.

590, 600-01 (1988). Likewise, OGE has determined that an employee

does not have a disqualifying financial interest, under 18 U.S.C.

§ 208(a), as a result of being named a beneficiary in the will of

a person still living; in such cases, “the employee’s interest in

the assets to be distributed under the will is merely speculative

since he may never inherit them.” 60 Federal Register 47208, 47209

(September 11, 1995)(preamble to proposed 5 C.F.R. part 2640).
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obtaining specific information about the contents of the estate and

their particular share of any given asset. Furthermore, privacy

interests of other beneficiaries--besides the filer, the filer’s

spouse and dependent children--sometimes are implicated, thus

making it even more difficult to obtain certain information and

making the potential public disclosure on an SF 278 more

problematic.


As a result of this experience, OGE now requires that the

financial disclosure report indicate only that the filer (or the

filer’s spouse or dependent child) is the beneficiary of a

particular estate that has not been distributed. The filer must

identify the decedent, but need not attempt to identify specific

assets or report specific value or income categories. This level

of disclosure recognizes that filers have an interest, and it

alerts ethics officials to the need to provide counseling, as

appropriate, about possible conflicts issues.5  However, this

approach does not require filers to provide more specific

information that may be difficult or impossible to ascertain, or

that could even present a misleading picture of the true interest

the beneficiary ultimately may receive after distribution of the

estate.


We hope this has been helpful in clarifying your financial

disclosure obligations. If you have further questions, please do

not hesitate to contact me.


Sincerely,


Marilyn L. Glynn

General Counsel


5 OGE agrees with you that a beneficial interest in an

undistributed estate sometimes may present a conflict of interest.

In the past, OGE has advised ethics officials and filers that there

could be a disqualifying financial interest, under 18 U.S.C. § 208,

if the beneficiary has sufficient knowledge of an identified asset

in a decedent’s estate and sufficient certainty that he or she will

receive a distribution affected by the value or income of that

asset.
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